karabiner.hu

Tűzvédelmi és
munkavédelmi tanácsadás

Foglalkozás-egészségügyi bejelentési kötelezettség

A foglalkozás-egészségügyi szolgálatról szóló 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet (módosította: 351/2010. (XII.30.) Korm. rendelet) alapján megszűnt a foglalkozás-egészségügyi szolgálat igénybevételével és tevékenységével kapcsolatos bejelentési, adatszolgáltatási kötelezettség.

A Korm. rendelet 2. §. (2)-(4) és 4. §. (1)-(2) bekezdésének hatályon kívül helyezésével megszűnt a munkáltatóknak, valamint a foglalkozás-egészségügyi szolgálatoknak a foglalkozás-egészségügyi szolgálat igénybevételével és tevékenységével kapcsolatosan a munkavédelmi felügyelőség részére szóló bejelentési, adatszolgáltatási kötelezettsége.

Fentiek alapján 2011. január 1-jétől nem kell a munkáltatónak – a tevékenysége megkezdését követően bejelenteni alapadatait, tevékenységét, a számára foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtó szolgáltató adatait, továbbá a munkavállalók számát és foglalkozás-egészségügyi osztályba sorolását, valamint a változásokat évente, illetve soron kívül jelenteni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy – a bejelentési kötelezettség megszűnésétől függetlenül – a munkáltató továbbra is köteles foglalkozás-egészségügyi szolgálatot biztosítani. A munkáltató ezen kötelezettségének teljesítését a munkavédelmi felügyelőség ellenőrzi.

foglalkozás-egészségügyi szolgálatnak sem kell jelentenie a munkavédelmi felügyelőségnek az ellátott munkáltatókat, munkavállalókat, továbbá tevékenysége megkezdését, megszüntetését, szünetelését.

Felhívjuk a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok figyelmét, hogy továbbra is fennáll a jelentési kötelezettség az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) keretében, melynek részletes tartalmát a 288/2009. (XII. 15.) Korm. rendelet 4. számú melléklete az 1485. nyilvántartási számon határozza meg. A beszámolójelentés elektronikusan kitöltendő nyomtatványa megtalálható az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet (OMFI) honlapján: www.omfi.hu.

Kérdése támadt? Keressen minket bizalommal!

Scroll to Top