karabiner.hu

Tűzvédelmi és
munkavédelmi tanácsadás

Foglalkozási betegségek és fokozott expozíciók bejelentése

foglalkozási betegségek és fokozott expozíciós esetek bejelentéséről és kivizsgálásáról szóló 27/1996. (VIII. 28.) NM rendelet (módosította: 27/2010. (XII. 31.) NGM rendelet) alapján változott a foglalkozási betegség, foglalkozási eredetű mérgezés és a vegyi anyagok, továbbá zaj okozta fokozott expozíciós esetek bejelentése.

2011. január 1-jével az NM rendelet 2. számú mellékletében szereplőfoglalkozási betegséget, foglalkozási eredetű heveny vagy idült mérgezést (továbbiakban: foglalkozási betegség) és a külön jogszabályban meghatározott vegyi anyagok, továbbá zaj okozta fokozott expozíciós eseteket a munkáltató telephelye szerinti fővárosi és megyei kormányhivatal munkavédelmi felügyelőségéhez kell bejelenteni.

A tüdőfibrózist okozó porok esetében a bejelentést a diagnózist felállító egészségügyi szolgáltató, illetve az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet (OMFI) végzi.

A foglalkozási betegségek kivizsgálásában 2011. január 1-jétől az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) orvos végzettségű kormánytisztviselője is közreműködik, ennek érdekében a munkavédelmi felügyelőségnek egy munkanapon belül továbbítani kell a bejelentést az OMMF-nek.

Kérdése támadt? Keressen minket bizalommal!

Scroll to Top