karabiner.hu

Tűzvédelmi és
munkavédelmi tanácsadás

Kézhigiénés kampány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik kiemelt programja: Ments Életeket: Moss Kezet. Ehhez kapcsolódva indul el hazánkban – az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kezdeményezéséből és támogatásával – a „Nemzeti kézhigiénés kampány” az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésére.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésében a kézhigiéne az egyik legfontosabb elem. Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések akár 50-70%-a megelőzhető. Az úgynevezett „infekciókontroll”, vagyis például a fertőtlenítés, a sterilizálás, a védőeszközök használata és természetesen az olyan egyszerű módszerek, mint a kézmosás, segíthetnek ebben.

A 2011. március 1-jén indult kézhigiénés kampány célja, hogy egyre kisebb kockázatot jelentsenek az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, egyre kevesebb beteg fertőződjön meg és az ebből következő halálesetek számát a lehető legalacsonyabbra szorítsák, a kézhigiénés gyakorlat javítása illetve fejlesztése révén. Ennek érdekében az Országos Epidemiológiai Központ egy módszertani levelet adott ki, amely a WHO kézhigiénés irányelvén alapul, illetve az ANTSZ honlapján elérhető a WHO kézhigiéne oktató diasor a WHO kézhigiénés irányelvelvéről és a kézhigiéne fejlesztési stratégiája és eszközei.

Kérdése támadt? Keressen minket bizalommal!

Scroll to Top